Personalități

Toma Frențescu
Un simbol al folclorului coregrafic bănăţean

Cu vorba blândă şi chipul luminat de fervoarea organizării unui nou eveniment folcloric, cu făloşenia bănăţeanului de la munte şi eleganţa celui din pustă, Tomiţă, cum îl dezmiardă cei apropiaţi, deloc puţini, rămâne o emblemă a culturii tradiţionale din vestul ţării. Pe viața folclorică a Timișoarei și-a lăsat o amprentă clară, iar din Ansamblul „Timișul” a făcut un brand recunoscut în toată Europa şi o solidă școală de dans și folclor.

Născut la 13 septembrie 1947, în localitatea cărăşană Borlova, Toma Frenţescu este absolvent al Facultăţii de Fizică şi Chimie a Universităţii din Timişoara, promoţia 1968. În perioada 1974–1981 a urmat cursurile de coregrafie organizate de Ministerul Culturii, fiind atestat maestru coregraf.

A pregătit mai multe formaţii coregrafice din şcoli, cămine culturale, facultăţi, case de cultură, a montat suite la ansambluri din Caransebeş, Deva, Sibiu, Bucureşti, în Serbia şi Canada. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale, cu formaţia de dansuri din Borlova (1970, 1972, 1974), cu ansamblurile studenţesti „Datina” (1984, 1986), „Doina Timișului” (1988, 1990) şi bineînţeles, cu Ansamblul „Timişul”.

În anul 1969 a devenit angajat al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, coordonând activitatea coregrafică a ansamblului, pe care l-a însoțit în numeroase turnee şi festivaluri internaţionale, în Ungaria, Austria, Franţa, Bulgaria, Turcia, Irak, Italia, Serbia, Spania, Anglia, Elveţia, Belgia, Olanda, Polonia, Luxemburg, Grecia, Germania, Canada şi S.U.A. A făcut parte din comisii de specialitate, la numeroase concursuri, precum şi la atestările profesionale ale ansamblurilor profesioniste. Din 1996 susţine cursuri de specialitate cu participare internaţională, organizate sub egida „Balkan Folk”. În ianuarie 2001 devine vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Coregrafilor din România. În 2004 iniţiază seminarul de coregrafie cu participare internaţională „Folk Seminar”, care aduce la Timișoara cursanţi din întreaga lume.

Cei 50 de ani de activitate au fost recompensaţi cu o serie de diplome, premii, distincţii, culminând cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, în 2019. Dincolo de aceste recunoaşteri oficiale rămân amintirile, dragostea şi preţuirea multor generaţii care şi-au găsit împlinirea alături de formaţiile Casei de Cultură din Timişoara. Dansatori, solişti, instrumentişti, artişti din diverse genuri, coregrafi, prezentatori, au găsit în Toma Frenţescu sprijinul de nădejde al omului care şi-a capacitat atenţia, priceperea şi meticulozitatea într-o viziune clară în arta spectacolului, intuind mereu publicul ţintă, oferind calitate, performanţă și diversitate în valoare.

Pavel Dehelean
In Memoriam

S-a născut în anul 1951, în satul Căprioara, comuna Săvârșin, județul Arad.

Om de cultură emblematic, prieten al artiștilor, susținător al tuturor evenimentelor culturale ale orașului nostru, de la cele mărunte, la cele reprezentative, Pavel Dehelean a fost, timp de 34 de ani, director al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

Cel mai important proiect al său este, însă, Festivalul Inimilor, poveste fermecată, care se repetă an de an, la fiecare început de iulie, o mare sărbătoare a folclorului mondial, care aduce la Timișoara ansambluri vestite, din toată lumea, spre bucuria publicului iubitor de tradiții și de artă autentică.

„Spre satisfacția mea, am contribuit, alături de colegii mei de la Casa de Cultură și de la Ansamblul „Timișul”, la conceperea Festivalului Inimilor și la organizarea sa, de la ediția inaugurală, până în prezent. L-am gândit cu scopul de a conserva și valorifica arta tradițională românească, de a o transmite cu aceeași acuratețe și autenticitate, cu care a fost preluată de la înaintași, pentru generațiile viitoare, ca simbol de identitate în rândul națiunilor lumii. Festivalul a prezentat, de-a lungul istoriei sale, formații de valoare, reprezentând cultura tradițională a multor națiuni, de pe toate meridianele, cu care am reușit să realizăm schimburi culturale internaționale. Festivalul Inimilor reprezintă un segment important din patrimoniul imaterial național și universal.”, mărturisea Pavel Dehelean în 2019, la cea de-a 30-a ediție a festivalului.

Rezultatele muncii sale au reflectat atenția și meticulozitatea cu care se apleca asupra evenimentelor din viața culturală a orașului, iar amintirea colegilor îi păstrează energia și buna dispoziție pe care o radia. Spiritul său liber, european și, mai ales, detașarea față de sistemul politic, au făcut să fie compatibil cu toate administrațiile post-decembriste. Spunea adesea: „Pe mine m-a interesat cultura, nu politica. E mai puțin important cine e la conducerea politică. Esențiale pentru mine sunt cultura comunității și performanțele ei.”

A susținut și promovat mereu valorile culturale ale Timișoarei: buna conviețuire, prietenia, bucuria și, mai ales, respectul între diferite culturi ale lumii și ale Europei. A contribuit substanțial la un model de conviețuire interetnică, cu care ne mândrim atunci când pomenim numele Timișoarei.

Extraordinar camarad, sfătuitor, îndrumător, un om echilibrat și cu soluții pentru problemele tuturor. Spiritul său va fi mereu în memoria noastră, a tuturor celor care l-am cunoscut și prețuit.