Dr. Psih. Manfred Spitzer. Inteligența artificială versus demența digitală
Dr. Psih. Manfred Spitzer. Inteligența artificială versus demența digitală
INTERVIU CU PSIHIATRUL GERMAN MANFRED SPITZER, PE TEMA „INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ VERSUS DEMENȚA DIGITALĂ”, MODERAT DE OMUL DE RADIO MIHAI MORAR
Sâmbătă, 6 iulie 2024, ora 18:00, în sala Operei Naționale Române, Timișoara va fi gazda interviului „Inteligența artificială versus demența digitală”, primul din seria „Scurt pe doi”, care își propune să stârnească dezbateri deschise și tranșante despre subiecte „de foc” ale societății contemporane, cu somități din varii domenii.
Unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Europa și printre puținii care denunță public suprautilizarea mediului digital, Manfred Spitzer este invitatul nostru, pentru a discuta deschis și tranșant despre cum poate deveni smartphone-ul, un „ucigaș” și despre cum declanșează el declinul mintal, dar și despre cum putem găsi un echilibru al utilizării lui, în era inteligenței artificiale.
Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, cartea sa fiind un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.
Accesul se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate în format fizic, la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2) sau online, pe platforma www.bilete.ro
Prețul unic al unui bilet este 40 lei.
MANFRED SPITZER
Foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație, acesta a studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce, din 1997, Clinica psihiatrică universitară, iar din 2004, Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard. Este gazda emisiunii TV săptămânale „Geist und Gehirn” („Minte și creier”), în care prezintă unui public larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiințelor.
A publicat numeroase cărți, dintre care „Lernen” („Învățarea”), „Vorsicht Bildschirm!” („Atenție, ecran!”) și „Digitale Demenz” („Demența digitală”) au devenit bestselleruri. Dintre acestea, „Demența digitală” a apărut, în 2020, la Editura Humanitas. Sursa montaj foto: https://putereaacincea.ro
„Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. Zilnic, o nouă invenție ne face munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale.”, afirmă Manfred Spitzer.
„Mă bucur că reușim să conectăm Timișoara la dezbaterile momentului care se poartă în marile orașele europene și nu numai. E una din importantele moșteniri ale Capitalei Culturale care continuă cu succes și anul acesta și care transformă Timișoara prin educație și cultură. Manfred Spitzer este unul din marile nume europene ale științei și e un succes că reușim să-l aducem la Timișoara.”, spune primarul Dominic Fritz.